تلفن: 021-88953400-3
ایمیل: info@ivo.ir
کد پستی: 1431684965
  • 1401/05/23 - 13:15
  • تعداد بازدید: 686
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

پیش سرد کن، قاتل ویروس تب کریمه- کنگو در کشتارگاه

در ارتباط با کشتار غیرمجاز دام، ابتدا باید یک فرهنگسازی و اطلاع رسانی مناسب در جامعه انجام شود. اگر تقاضا وجود نداشته باشد عرضه هم کم می‌شود. کشتار غیرمجاز و خارج از فضای کشتارگاه ممنوع است و در صورت مشاهده، از طریق نیروی انتظامی و مجاری حقوقی با خاطیان برخورد می‌شود.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به این که تب کریمه- کنگو در دام فاقد علائم درمانگاهی است، اظهار کرده است دام (نشخوارکنندگان مانند گاو و گوسفند) به عنوان مخازن بیماری در طبیعت هستند. این ویروس از طریق کنه‌ها بین دام‌ها و نشخوارکنندگان کوچک و بزرگ قابلیت انتقال دارد.

انسان از راه تماس با کنه، نیش کنه و له کردن آن روی سطح پوست و تماس با ترشحات و بافت دام آلوده به بیماری مبتلا می‌شود.

چرا گوشت خارج شده از کشتارگاه که مهر دامپزشکی دارد، قابل اطمینان است؟

دکتر کاظمی با تأکید بر لزوم پرهیز از کشتار دام در خارج از کشتارگاه گفته است به منظور حفظ سلامت و بهداشت گوشت، دام‌هایی که وارد کشتارگاه می‌شوند، مرحله انتظار و قرنطینه را طی می‌کنند. اگر احیاناً دام دچار بیماری خاصی باشد از خط کشتار حذف می‌شود؛ سپس بازرسی قبل از کشتار انجام می‌شود و چنانچه دامی دارای تب، کنه زدگی، انگل‌های خارجی فراوان و لاغری مفرط باشد، توسط ناظران دامپزشکی از خط کشتار حذف می‌شود.

بعد از این مراحل، فرآیند کشتار آغاز می‌شود که در کشتارگاه مراحل خاص خود را دارد و خونگیری صورت می‌گیرد. در روند کشتار دام، مهم‌ترین بخشی که در کشتارگاه اتفاق می‌افتد که در ذبح‌های خانگی و غیرمجاز رعایت نمی‌شود، ورود گوشت کشتار شده به مرحله پیش سرد است.

پیش سردکن کشتارگاه‌ها به صورت سردخانه‌هایی هستند که دمای آن‌ها بین صفر تا ۴ درجه است و لاشه‌ها و احشای دام پیش از ورود به بازار مصرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت در این پیش سردکن‌ها قرار می‌گیرند.

در پیش سردکن‌ها دمای لاشه به تدریج سرد می‌شود و جمود نعشی را سپری می‌کند. طی این روند پی اچ(PH) گوشت پایین می‌آید و گوشت حالت اسیدی پیدا می‌کند؛ بنابراین در این مرحله اگر گوشت به ویروس تب کریمه- کنگو و سایر ویروس‌ها آلوده باشد، عامل بیماری از بین می‌رود.

بعد از مرحله پیش سردکن، گوشت به مهر دامپزشکی ممهور و وارد بازار می‌شود؛ بنابراین گوشت‌های دارای مهر دامپزشکی و لیبل کشتارگاه به لحاظ سلامت تضمین شده‌اند.

فریزر عامل بیماری را از بین نمی‌برد

دکتر صدیقه کاظمی نیا در این باره توضیح داده است که دمای فریزر نمی‌تواند باعث جمود نعشی و از بین رفتن ویروس شود. گوشت تازه باید به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در یخچال در دمای صفر تا ۴ درجه قرار بگیرد و سپس خرد و در فریزر نگهداری شود.

تب کریمه- کنگو یک بیماری شغلی است و عموماً در بین دامپزشکان، دامداران، سلاخان، قصابان و خانم‌های خانه دار که با گوشت تازه سر و کار دارند، مشاهده می‌شود. این افراد در ارتباط با بافت و ترشحات گوشت تازه قرارمی‌گیرند.

معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان در خصوص امکان نابودی ویروس این بیماری طی پخت و پز گفته است ویروس تب کریمه- کنگو در اثر پخت و پز از بین می‌رود اما باید توجه داشت که انتقال ویروس می‌تواند قبل از پخت و پز و در زمان خرد و آماده کردن گوشت تازه در اثر پاشیدن ترشحات و تماس با گوشت آلوده رخ دهد.

بهداشت گوشت‌های لیبل دار را تا حد زیادی تضمین می‌کنیم و توصیه اکید می‌شود مردم گوشت را از مراکز مجاز خریداری کنند.

کاظمی نیا در خصوص امکان انتقال بیماری از طریق شیر هم گفته است مهم‌ترین راه انتقال بیماری از طریق کنه زدگی یا له کردن آن روی پوست و تماس با خون تازه و دام آلوده است. شیر جوشانده نشده و خام می‌تواند به صورت مکانیکی و فیزیکی، عامل انتقال ویروس باشد. به هیچ عنوان مصرف شیر خام جوشانده نشده را توصیه نمی‌کنیم.

برخورد با کشتار غیرمجاز دام

وی در ادامه گفت‌و‌گو افزوده است در ارتباط با کشتار غیرمجاز دام، ابتدا باید یک فرهنگسازی و اطلاع رسانی مناسب در جامعه انجام شود. اگر تقاضا وجود نداشته باشد عرضه هم کم می‌شود.

کشتار غیرمجاز و خارج از فضای کشتارگاه ممنوع است و در صورت مشاهده، از طریق نیروی انتظامی و مجاری حقوقی با خاطیان برخورد می‌شود. پرونده‌های متعدد قضائی در این زمینه تشکیل شده است.

باید در نظر داشت در هر خانه و هر روستا امکان کشتار غیرمجاز وجود دارد و به لحاظ محدودیت‌های نیرو و امکانات نمی‌توانیم به صورت دائم بازدید و سرکشی داشته باشیم.

کاظمی نیا با تأکید بر لزوم تغییر فرهنگ مصرف مردم بیان کرده است این تصور اشتباه است که گوشت تازه کشتار شده حتی به لحاظ خوراکی خوشمزه‌تر است.

وی همچنین گفته است افراد چنانچه سابقه تماس با دام، گوشت تازه، ترشحات و بافت دامی داشته‌اند و دارای علائم تب، لرز، سردرد، سرگیجه، تحریک پذیری و درد قفسه سینه هستند حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنند و بگویند که در ارتباط با دام یا گوشت تازه بوده‌اند؛ این سابقه بسیار مهم است.

کاظمی نیا با اشاره به این که پرندگان ناقل این بیماری نیستند افزوده است در خصوص سمپاشی، کنه‌ها تا مدت‌ها آلوده باقی می‌مانند. بیش از ۳۰ گونه کنه، ویروس را در خودشان حفظ می‌کنند؛ بنابراین از بین بردن همه کنه‌ها و مخازن و ناقلان ویروس ممکن نیست؛ اما از همه دامداران تقاضا می‌شود رعایت بهداشت و حفاظت فردی را در ارتباط با دام مد نظر قرار دهند. در کشتارگاه‌ها از دستکش، عینک و ماسک حتماً استفاده شود.

  • گروه خبری: آموزش و ترویج
  • کد خبر : 289302
کلمات کلیدی
tehrani تهرانی

tehrani تهرانی

نظرات

Comments Counts : 0

Leave a Comments

لینک کوتاه